Címkék

2012. január 20., péntek

Kollázs készítés.

Úgy vettem  észre, jó páran érdeklődnek a kollázskészítés iránt.
Valamelyik nap valaki rákereset a kollázs készítésre, és az én blogomat dobta ki neki a gép.
A blogomban valóban vannak kollázsok, ezeket általában a látvány fokozására vagy minőség javításra használom. Itt most leírom az általam használt módszert, de rengeteg féleképpen lehet kollázst készíteni. Én a grafikáimhoz a Gimp-et használom. Ha kész a grafika akkor a Picasa programmal tuningolom fel. Ha egy képet akarok feljavítani akkor a következő a teendő.  Először is a képet megsokszorozom. Kiadom a másolás parancsot és ugyanabban a mappában. Kilencszer beillesztem.  A képet lehetőleg a C: meghajtón tartsuk mert a D: vagy más meghajtón a Picasa nem biztos hogy látja.

 

Ezek után megnyitom a Picasát, megkeresem a szerkeszteni kívánt kép mappáját. Megjelölőm ( egyszer rákattintok ). Majd az alul látható ikonok közül kiválasztom a csillagot.  És ezt megismétlem kilencszer. A kilenc másolatot tehát becsillagozom. . Ezek után megnyitom a csillagozott képek mappát. Az albumok alatt található ( bal sarok ).
 

 Az alul található kollázs ikonra kattintva megnyitom a kollázs készítőt. A beállítások fülön kiválasztom a rács opciót. ( vagy azt amelyikkel dolgozni akarok ).  Most már csak a kollázs létre hozás gombra kell kattintani és  kész is a kollázs.
 

 Sajnos az így elkészült képet még nem lehet feltölteni az Internetre. Az 1024X768 képekből  a program egy 5120X3200-as felbontású kollázst készít.  
Amit a túl nagy mérete miatt nem lehet feltölteni. Általában megadják a tárhely szolgáltatok a maximális kép méretett. Ez általában 1024X768. Újra megnyitom a Gimp-et. Kép megnyitása opció.  Megkeresem a Picasa mappáját. Majd kiválasztom a kollázsok mappát. És megnyitom a Gimp-el. ( általában csillagozott képek x.jpg)
 

 


 Ezek után kiválasztom a kép/ kép átméretezése opciót. Kitörlöm az 5120- as bealítást és beírom az 1024-et. A magasságnál elég csak az ablakra kattintani, a program javasol egy méretet.

 Itt például 640-et. Ha kész válaszuk az átméretezés gombot. Ezek után már csak el kell mentenünk az alkotásunk, és már mehet is fel az Internetre. Itt a Picasa programot írtam le de lehet a PhotoScape programmal ( vagy bármely erre alkalmas programmal) is lehet kollázst készíteni csak a bealítások másabbak.
 

Megjegyzés: a kollázs készítésnél vigyázunk, hogy a csillagozott mappában ne legyen egy kép se kijelölve mert akkor nem kilenc képből lesz kollázs. Csak egy képet rak be. Hiába jelöltük be a rács opciót. Kicsit érzékeny a program a beállításokra.
Az általam készített kollázsok itt nézhetők meg.http://imre-x.blogger.hu/2012/01/11/kollazs

Remélem tudtam segíteni.

Imre-B

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése