Címkék

2012. január 4., szerda

Új életforma a földön?


Mi az élő és mi az élettelen?
Élő az, ami reprodukálni képes önmagát
 Egyszerű megfogalmazásban mindaz élő ami reprodukcióra képes. Magyarán minden, ami szaporodik. ( Ha valaki utána akarna nézni. Az Interneten az élő meghatározására néhol bődületes baromságok vannak leírva. Az itt leírtak a helyes meghatározás a véleményem szerint: a szerző).
Ezzel a megfogalmazással nem is volt probléma a XX századig. A huszadik században viszont megjelentek a számítógépek. Egyes számítógépes programok és vírusok ugyancsak megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Ugyanis önmaguktól reprodukálódnak. Lényegében az ember, életet teremtet. Még ha az csak virtuális de mégis csak élet. ( sőt ezek a programok, vírusok, mutációra is képesek, ami megint csak az élet egyik jellemzője „ a szerző” )
Abba meg már belese merek gondolni, hogy ez az élet hova fejlődhet.
. Azért az örömmel tölthet el minket, hogy „felfedeztünk” egy új életformát, igaz hogy nem a földön kívül, hanem csak a virtuális világban. De mégis csak egy új életforma. Legalábbis az általunk az életről alkotott kritériumoknak egyes programok és számítógépes vírusok megfelelnek. Persze kijelenthetjük, hogy ezek a kritériumok csak a fizikai világra érvényesek a virtuálisra nem. De ezzel azt kockáztatjuk, hogy ellenőrzésünk nélkül kezd el fejlődni egy életforma és annak beláthatatlan következményei, lesznek. Nem tartom kizártnak, hogy a közeljövőben egyszer csak elsötétedik a számítógép képernyője, és ez a felirat jelenik meg: Gondolkodom, tehát létezem!
És ez  már nem csak Hollywood-i fikció lesz, hanem valóság.

Imre-B


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése