Címkék

GIMP Alapok FeliratokSzélességhez írjuk be a 400-at magassághoz 100-at majd válaszuk a képpont beállítást. Ezeket a méreteket azért ajánlom mert tapasztalataim alapján ekkora felirat minden honlapon kényelmesen elfér. Az eszközök fülre kattintva nyissuk meg az eszköztár ablakot. Itt kitölthetjük normál színnel a képet vagy színátmenettel. Egyéb lehetőség is van. Válaszuk a fő ablakon a párbeszédablakok menüt. Itt a legördülő menüből a minták felíratott. A kiválasztott mintát húzzuk a fő ablakba. A mintával vagy színátmenettel kitöltött képet kettőzzük meg. Ezt a következőképpen kell végrehajtani. Válaszuk a fő ablakon a réteg feliratot, majd kattintsunk a réteg kétszerezése feliratra. Következik a felírat. A fő ablakon nyissuk meg az eszközök menüt és itt válaszuk az eszköztár felíratott. Kattintsunk a nagy abetűre vagyis a szöveg eszköztár megnyitására. Válasszuk ki a szöveg színét világos hátérnél ajánlott a sötét szín és fordítva. A betűméretnél a szöveg hosszától függően a 16-47 közötti betűméretett ajánlom. A képen válaszuk ki, hogy hova szeretnénk a felíratott. Kattintsunk . Majd kezdjük el beírni a szöveget. Ha kész vagyunk válaszuk a réteg menüt, ez alatt pedig az összefésülés lefelé opciót. Ha kész vagyunk válaszuk a mentés másként felíratott a fájl menüben. Névnél írjuk be pl. logo01 vagy felirat02. Ne hagyjunk szóközt mert feltöltéskor ezt hibának vehetik egyes programok. Bizonyos karakterek nem megengedettek az Interneten fájlnevekben dokumentumokban. Válaszuk ki hova szeretnénk menteni a képet. Alapértelmezettként a dokumentumok képek mappába kerülnek. Fájl típusnál válaszuk a GIFkép opciót. Ha más kiterjesztést választunk akkor csak sima képként jelenik meg a munkánk. Ezután az ablak legalján kattintsunk a mentés parancsra. Újabb ablak jelenik meg. Itt két lehetőség közül kell választani, a kép lapítása az egyik és a kép mentése animációként a másik. Természetesen válaszuk a kép mentése animációként opciót. Ez alatt van még egy felirtat, átalakítás indexeltté és a átalakítás szürke árnyalatossá. Jelöljük be az átalakítás indexeltté opciót. Ezek után rákattinthatunk az exportálás feliratra. Megjelenik egy újabb ablak. A váltósoros kockát hagyjuk üresen. A gif megjegyzés valószínűleg már ki lesz pipálva. A végtelen ismétlés pipáljuk ki ha nincs bejelölve. A gyárilag beállított 100 ezredmásodpercet javítsuk ki 2000 ezredmásodpercre, különben csak zavaró villogást fogunk látni. 2000 ezredmásodperc 2 másodpecek felel meg. A képkockák eldobása ahol nincs megadva feliratnál válaszuk a nem lényeges felíratott. A fenti késleltetés használata minden képkockához és a fenti eldobása minden képkockához kockákat hagyhatjuk üresen. Ezek után kattinthatunk a mentés feliratra. A kész gif animációt a kép és fax megjelenítővel nézzük meg. Nem minden képszerkesztő játssza le.

Szűrők/Animációk/Beégetés
                              Fodrozás
                                        Forgó földgömb
                              Hullámok
                             KeverésVáltozó felirat.

Ha nem villogó felíratott szeretnénk hanem más effektust. akkor a réteg duplázása a felírat bevitele és réteg egyesítése ( összefésülés lefele ) után válaszuk a fő oldalon a szűrök menü animáció opciót. Fodrozás, forgó földgömb, hullámok, keverés. A beégetésnél nem kell egyesíteni a rétegeket. Nem is engedi. A mentési folyamat lényegében ugyanaz mint a feliratoknál. Általában ajánlott kísérletezés útján kideríteni, hogy nekünk mi a legjobb. Én mint egy húsz különböző képet hozok létre és ezekből választom ki hogy melyiket rakom fel. Az itt leírtak sem garantálják hogy animációként jelenik meg a kép egy feltöltött oldalon. Ez függhet az oldal bealításaitól is. A máshonnan lemásolt animációknál is előfordul, hogy csak sima képként látjuk, vagy sehogy sem. Az Internetre 250 kb. nagyobb gif animációt felrakni nem érdemes, az e feletti méretű animáció megjelenése bizonytalan ajánlott max 100 kb-os méret.

Beégetés.


Hozzuk létre a képet, írjuk bele a szöveget, majd a szűrök/animáció/beégetés. A szűrök/animáció/ lejátszással ellenőrizzük. A beégetésnél nem kell a réteget összefésülni. A villogó felirattal ellentétben itt mentésnél hagyjuk meg 100 ezredmásodperces beállítást.
Fodrozás.


Készítsük el a képet töltsük ki színnel, írjuk be a szöveget. Rétegek/összefésülés lefelé. Szűrök/animáció/fodrozás. A szűrök/animáció/ lejátszással ellenőrizzük A villogó felirattal ellentétben itt mentésnél hagyjuk meg 100 ezredmásodperces beállítást.

Földgömb.

                                                                     Itt ajánlott 300X300 vagy annál kisebb méret létrehozása. A magasság és a szélesség ugyanannyi legyen, különben lapított gömböt hozunk létre. Készítsük el a képet töltsük ki színnel, írjuk be a szöveget lehetőleg középre különben torz lesz a felirat. Rétegek/összefésülés lefelé. Szűrök/animáció/földgömb A képkockákat számát állítsuk 25-re. A szűrök/animáció/ lejátszással ellenőrizzük.

Hullám
Készítsük el a képet töltsük ki színnel, írjuk be a szöveget. A betűméretet állítsuk 40 fölé különben csak egy foltot fogunk látni ha elkészül az animáció. Rétegek/összefésülés lefelé. Szűrök/animáció/hullámok. A szűrök/animáció/ lejátszással ellenőrizzük. A szűrök animációk keverés opcióval mindezeket kombinálhatjuk. Pl. létrehozzuk a hullámos képet majd, a fodrozásos képet, a kettőt a keveréssel egyesítjük.

3 megjegyzés:

 1. Szia!
  Egy kis segítséget szeretnék kérni. A forgó földgömb effektnél ha 300x300-as méretnél kisebbre csinálom, akkor nem lesz teljes a gömb. Hogyan lehetne ezt megoldani? Nekem 150x150-es gömb kellene.
  Egyébként jó az oldal, további jó munkát.
  Üdv: Liszkai Attila

  VálaszTörlés
 2. Az elkészült grafikát vagy animációt utólag is lehet méretezni.
  Image / Scale Image A második ablakban méretezd át amikor már létrehozta a gömböt. Esetleg miután már menteted a kész animációt.
  Nem összekeverendő a Layer / Scale Layer ez ugyanis réteget méretez.

  VálaszTörlés
 3. Megjegyzem még hogy Bannereket is így átlehet méretezni Pl. 468x60 szabvány bannert 234x30 ami már az oldalsó modulokba is elfér. Én is általában nagy felbontásban szerkesztek és utólag méretezem át a képet attól függően hova kerül. 300x300 ban vagy nagyobb felbontásban nyugodtan szerkeszd meg majd utólag méretezd.
  További kellemes böngészést.

  VálaszTörlés