Címkék

Magyar számítógépes művészet.Áttekintés a magyar számítógépes művészetről 2013-2017

Tartalom
( szerkesztés alatt )

Előzmények.
Mi ért is foglalkozunk számítógépes művészettel?
Hol találkozhatunk számítógépes alkotásokkal?
Fraktál művészet
Fotó művészet.
HDR
A programokról.
3D képek.
Értékesítés.
Jogi dolgok
Pár apróság.
Magyar Digitális művészek, alkotok.
Videók.
Galériák / Weblapok.
Licenc.


Előzmények.

Számítógépes művészet talán azóta létezik mióta létrehozták az első számítógépeket. Az ember általában mindig azt keresi mire is lehet még valamit használni azon kívül amire létrehozták.
Az első Magyarországhoz köthető számítógépes művész. Charles Csuri magyar származású számítógépes grafikus. Weblapján képet kaphatunk a számítógépes művészet kezdeteiről.  http://www.csurivision.com/
Mindenkinek ajánlom weblapjának megtekintését. Charles Csuriról bővebben itt
 http://www.infonia.hu/digitalis_folyoirat/2009_1/2009_1_z_karvalics_laszlo.pdf
és itt http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Csuri  olvashatunk. A számítógépes művészetről és
kezdeteiről még itt is olvashatunk. N.Mészáros Júlia: A digitális művészet és képzőművészeti műfajai.
http://kepiras.com/2012/10/n-meszaros-julia-a-digitalis-muveszet-es-kepzomuveszeti-mufajai/

Mi ért is foglalkozunk számítógépes művészettel ?

Számítógépes művészettel azért foglalkozunk mert érdekes elgondolkodtató vagy ép mert látványos.
Tudtommal kimondottan iskolában nem lehet digitális művészetet tanulni legalábbis én nem halottam róla. Általában valamelyik képzőművészeti főiskolán lehet design, grafikai, illusztrátor vagy egyéb a digitális művészethez kapcsolódó szakra jelentkezni.

Hol találkozhatunk számítógépes alkotásokkal.

Számítógépes művészeti alkotásokkal egyébként igen sok helyen találkozhatunk. Pl. filmekben, könyv és újság illusztrációkban, lemez borítókon, videó klipekben, reklámokban, számítógépes játékokban.. De már okos telefonokban, tabletekben, mint képernyővédő vagy élő hátér. A sci-fi néző nem is gondolná, hogy pl. az űrhajót egy fraktál programmal készítették, vagy, hogy a tudományos ismeretterjesztő filmekben az életre kelt dinókat is fraktál programokkal készítették. 


Fraktál művészet.

Az egyik első képviselőjük Szlavics Alexa ( Fraktál művészet 
http://www.szlavicsalexa.com/index.html.Jelenleg Magyarországon még nem annyira elterjedt ez a művészeti ág mint külföldön. Ha jól tudom idehaza hivatalosan még nem is nagyon oktatják.Fotó művészet.

Az egyre fejeltebb Fotószerkesztő és grafikai programokkal már szinte bármi létrehozható manipulálható.

Itt meg kell említenem a HDRI vagy HDR ( nagy dinamikatartományú ) képeket. Ami már valóságos művészeti ággá fejlődött.

A Luminance HDR 2.3.1 programot használtam. A gyári leírás szerint ajánlott három képet készíteni három különböző fényviszony mellet. Természetesen ehhez nekem nem volt türelmem így egy képel dolgoztam. A program alapvető hibája, hogy gyárilag a legkisebb méretben készíti a képet. A result size opciónál állítsuk át a felbontást én a Manituk 06 beállítást választottam a részlettényezőt kb 25 re állítottam. El lehet szórakozni a beállításokkal ki milyen képet akar. A tonemap gomb megnyomásával el is készül a kép. A program félig meddig magyar nyelvű .A programokról.

A Photoshop és a GIMP a két legelterjedtebb grafikai és nem utolsósorban képszerkesztő program a Picasa ugyancsak ingyenessége és sokoldalúsága miatt a másik legnépszerűbb képszerkesztő program, de meg kell még említenem a PhotoScape, Adobe Photoshop, Photo Pos Pro programokat. A fraktál programok közül a legnépszerűbbek a XaoS, Ultra Fractal, Fractal eXtreme, Apophysis, ChaosPro

Természetesen ezek csak egyszerű ingyenes programok, léteznek ezeknél bonyolultabb fizetős programok több százezer forintért. Ezekben a programokban már beépítve sablonként találunk komplett tájképeket amiket kedvünkre változtathatunk pl. MojoWord program http://www.terraescape.com/
Bryce 7 Pro http://www.daz3d.com/bryce-7-pro DAZ 3Dhttp://www.daz3d.com/
a 3D modellező programokat már meg se említsem. http://www.surrealworld.com.au/index.html


3D képek

Tudomásom szerint Magyarországon kevesen készítenek. 3D képeket. Ennek talán egyik legfőbb oka, hogy elkészítésükhöz bizonyos grafikai és program ismereti tudás kell. Legfőképp Magyar László weboldalán tekinthetünk meg 3D alkotásokat. Mostanában találkoztam még magyarok által készített 3D gif. animációkkal, ahol a háttér mozgatásával vagy a rétegek mozgatásával érnek el 3D hatást.
Értékesítés.
A képeinket több módon is értékesíthetjük. A legegyszerűbb valamelyik weblapon árulni őket. A DeviantArt oldalon a legkönnyebb itt majdnem minden méretben ( min 1024x 768 ) árulhatjuk képeinket. Ha valaki megveszi jutalékot kapunk. Pl. pólókra bögrékre kinyomtatják. A másik ugyancsak weblapos lehetőség feltöltés a Shutterstock oldalra. De itt igen magasak a követelmények 3MB pixel min méret adatokat kell megadnunk magunkról, minden képet csak elbírálás után jelentetnek meg. Itt a vevő használati jogot kap a képre. Több stock oldal is létezik, lehet válogatni. Saját weblapunkon is értékesíthetjük a képeinket, akár teljes használati jogátadással, de ez nem egyszerű.

Jogi dolgok.

Képbeillesztések.

A művészek alkotok sokszor alkalmaznak képbeillesztést ami néha nem saját a munkájuk. Ha képbeillesztés felismerhető ( Pl tájképrészlet ) és ahhoz a tulajdonos nem járult hozzá kérheti alkotásod eltávolítását weboldaladról, galériádból. Ajánlott a Free Fhotos oldalakat használni http://all-free-download.com/ vagy.http://morguefile.com/archive de itt is nézzük meg a licencet különben meglepetések érhetnek.

PNG kiegészítők

A szerkesztett képeknél használt kiegészítők problémát okozhat ha azt az internetről töltöttük le. Vannak képszerkesztéssel foglalkozó oldalak, ahonnan kivágott képeket PNG rajzokat tölthetünk le, bár általában azt írják szabadon felhasználhatóak a kiegészítők, de ezek eredete általában ismeretlen. Egyazon macskás vagy kutyás kivágott PNG kép 4-5 képszerkesztő oldalon is megtalálható. A legajánlottabb ahttp://pngimg.com/ vagy a http://www.iconarchive.com/ oldalról letölteni a PNG kiegészítőket. ezek szabadon felhasználhatók jogi korlátozás nélkül vagy csak minimális a korlátozás.

Hamisítás.

Az egyszerűbb fraktál képeket bárki létrehozhatja ugyanazzal a programmal így ezeket értelmetlen logózni, vagy megpróbálni eladni. Csak az egyedi képek, grafikák, amikben munka is van ( nem csak a program kidobta ) logózhatók eladhatók.

Márka védettség.

Nem utolsó sorban meg kell említenem a márka védet termékeket, logók jelképek stb.. Ezek megrajzolása általában nem tilos de kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. Sokan rajzolnak star wars, comics, manga figurákat, ezek is ebbe a kategóriába tartoznak. Tehát megrajzolhatunk egy képregényfigurát ( comics ) de azt már kereskedelmi forgalomba nem hozhatjuk, vagyis nem adhatjuk el.

Csalások

A megfelelő programmal bármivé alakítható egy fotó, akár ceruza vázlattá akár grafikává vagy festményé. A probléma csak akkor van ha valaki azt állítja, hogy ezt ő rajzolta vagy festette és nem egy programmal manipulált fotóról van szó.Ki tekintheti magát digital art művésznek ? A digital art területén inkább alkotok vannak.

Általában művész az akit annak tartanak. Különbséget kell azért tenni hivatásos és nem hivatásos alkotok között. Vannak akik ezt iskolákban tanulták grafikai vagy illusztrátor szakon és ebből élnek. Az illusztrátor és grafikus nem minden esetben köthető a digital art-hoz ez általában az általa használt technikától függ. Ugyan így a digital art alkotó sem mindig illusztrátor vagy grafikus.

Vannak weblapok ahol a digital art művészek alkotásait publikálják de ott igen magasak a követelmények. http://digital-art-gallery.com/

Magyar Digitális művészek, alkotok.

Pár szóban írok a mai magyar számítógépes alkotókról.

Fraktálokat és absztrakt képeket Gál György, Gyöngy T. Tyepliczky, Pálvölgyi László, Lóránt Zsolt Docs Zotya vagy az én oldalamon lehet találni. Illusztrációkat graphic-designt pl. könyv és lemez borítókat, képregényeket, újság és egyéb kiadványok illusztrációit Hollósi Anikó, Simon Zoltán, Tamás Gáspár, Baranya Tamás, Makó Dorina, Somogyi Krisztina oldalain találhatunk. Ők Boros Zoltán és Szikszai Gábor méltó utódai. Karakter rajzokat karikatúrákat Nagy Mihály, Tóth Annamária, Simon Marian oldalain nézhetünk meg. 3D vagy térhatású képeket Magyar László, Kiss Levente és jómagam jóvoltából élvezhetjük. Akik a kimondottan a digitális festészetér rajonganak azoknak Ecsedi Adrienn, Nagy Gergely, Mathia Arkoniel, Huszár Szilvia, Balogh Péter, Dányi István, Váradi Paszkál, Patkós Tamás, Fazekas Árpád, képeit ajánlom. Fotómanipulációkat Pravda Viktória oldalán csodálhatunk meg.És a végén de nem utolsó sorban Gergely Gizella, Gál György, Tóth Roland, Pálvölgyi László, Bedrossian Ádám, Kiss Gyula ők többféle stílusban is készítenek képeket. Sajnos csak alig húszon egy-néhányan akik Magyarországon digital art-tal foglalkoznak, gondolom ez a közeljövőben megfog változni ahogy egyre elterjedtebbek lesznek a mindennapokban a számítógépek, digitális táblák, és egyéb eszközök. Lentebb felsorolom mindegyikük weboldalát, érdemes minden weboldalt végig látogatni egy kellemes élménnyel lehetünk gazdagabbak.

Az oldalon megemlített valamennyi digitális művész, tehetséges kreatív ember érdemes weblapjaikat meglátogatni.

Illusztrátorok.

Hollósi Anikó / Illusztrátor
http://abigailsins.deviantart.com/

Simon Zoltán / Illusztrátor
http://simonz.co.hu/index_hun.html

Tamás Gáspár / Illusztrátor
http://gaspartamas.blogspot.hu/

Baranya Tamás / Illusztrátor
http://www.mito25.daportfolio.com/

Szentirmai Renáa / Illusztrátor
http://renegraphics.deviantart.com/

Makó Dorina / Graphic-Designer
http://just-my-creativity.blogspot.hu/

Somogyi Krisztina / Illusztrációk
http://krisztu.deviantart.com/

Pravda Viktória / Illustrációk
http://vigilantviki.deviantart.com/


Karakter.

Nagy Mihály / Karakter rajzok.
http://misi006.deviantart.com/

Tóth Annamária / Karakter rajzok
http://mandala87.deviantart.com/

Somogyi Mariann / Karakter rajzok.
http://mezmacko.deviantart.com/

Vegyes.

Gergely Gizella / Vegyes
http://logartis.deviantart.com/

Gál György / Vegyes
http://gyurci73.deviantart.com/

Tóth Roland / Vegyes.
http://7ron7.deviantart.com/

Pálvölgyi László / Vegyes
http://placi1.deviantart.com/

Bedrossian Ádám
http://reaperrr1.deviantart.com/

Kiss Gyula
https://kelgyo.deviantart.com/

3D Art

Magyar László / Vegyes, 3D Art
http://laczadesign.com/

Kiss Levente / 3D Art
http://levente-kiss.deviantart.com/

Fraktálok.

Bíró Imre / Fraktálok, 3D Art, Photomanipulation
http://imre-b.deviantart.com/

Gyöngy T. Tyepliczky / Fraktálok
https://picasaweb.google.com/torokne1/APOPHYSISVariaciok?noredirect=1

Lóránt Zsolt / Fraktálok
https://www.facebook.com/FractalArt-by-Zsolt-487144288106527/timeline/

Docs Zotya / Fraktálok
http://bezo97.deviantart.com/

Számítógépes festők.

Ecsedi Adrienn / Drawings & Paintings
http://adriennecsedi.com/

Nagy Gergely / Drawings & Paintings / Fantasy
http://nergalart.deviantart.com/

Mathia Arkoniel / Digital paitings & Illustrations
http://mathiaarkoniel.com/

Huszár Szilvia / Drawings & Paintings
http://szilviahart.deviantart.com/

Balogh Péter / Drawings & Paintings
http://peterssketchthingies.blogspot.hu/

Dányi István / Drawings & Paintings
http://hunqwert.deviantart.com/

Váradi Paszkál / Drawings & Paintings
http://paszi011.deviantart.com/

Patkós Tamás / Drawings & Paintings
http://pasztel.deviantart.com/

Patkós Ferenc / Drawings & Paintings
http://hundrenus.deviantart.com/

Fazekas Árpád. / Drawings & Paintings
http://cyrgaan.deviantart.com/

Kósa Zsolt / Drawing & Paintings
http://zsoltkosa.deviantart.com

Videók

Kiss Gyula

Strange world
https://youtu.be/wcT94VGHfY8
Fractal magic
https://youtu.be/5fHmV7yj9qQ


Bíró Imre

Steel world
https://youtu.be/nxWxww7MOT4
INCENDIA EX  (Incendia world )
https://youtu.be/7GY4FpH-faE
INCENDIA EX 2 (Incendia world 2 )
https://youtu.be/mZpnD9FQq5k


Digitális Galériák

http://www.digitalartistdaily.com/

http://www.deviantart.com/

http://www.artwanted.com/

http://fineartamerica.com/

http://www.moltee.com/

http://digital-art-gallery.com/

http://fantasyartdesign.com/


Weblapok.

HungaryArt
http://hungaryart.deviantart.com/

Magyar alkotok.
http://magyar-alkotok.deviantart.com/

HungarianDeviants
http://hungariandeviants.deviantart.com/

dA-Hungary on deviantART
http://da-hungary.deviantart.com/

Az Imre-B Digital Art weblapomon majd minden stílusból nyújtok egy kis ízelítőt.

A dokumentum terjeszthető másolható de nem módosítható és nem eladható.

Pdf-ben letölthető innen
https://drive.google.com/open?id=1VwFj5e0ctQ9U9ttSYmJuJkosCiETMo_O

Az oldalt folyamatosan javítom frissítem a visszajelzések alapján.

Továbbra is várom azok jelentkezését akik úgy érzik, hogy ők a digital art művelői. Legalább egy weblapod legyen és azonosítható legyél, tehát ne csak álneved legyen. Ha fel szeretnél kerülni az oldalra írj itt vagy a facebook esetleg g+ oldalamon. Természetesen csak magyarok. Én is keresem a megfelelő embereket őket értesítem ha felkerültek az oldalara. Jelenleg 31 alkotó szerepel az oldalon. Sajnos ez az írók  és költök többezres létszámához képest nagyon kevés.További sok sikert minden kreatív embernek.

Imre-B 2013-2015


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése